Forum

De ce suntem tot ma...
 
Notifications
Clear all

De ce suntem tot mai afectați de infecțiile dento-parodontale dacă avem diabet?

3 Posts
3 Users
0 Reactions
3 Views
Posts: 4
Topic starter
(@marilena.avram)
Active Member
Joined: 4 săptămâni ago

A mai pățit cineva să observe că tot mai mulți pacienți cu diabet par să aibă probleme dento-parodontale mult mai severe și frecvent? Seriously, mă fascinează legătura asta, dar și îngrijorează, în același timp. Mă tot gândesc dacă poate fi o simplă coincidență sau e ceva mai profund legat, poate legat de mecanismele patologice din diabet.

De când studiez, am tot citit despre inflamație, rezistența insulinică, și cum aceste procese pot fi amplificate într-un mediu imunologic compromis. Dar nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva e și o componentă de cauzalitate reciprocă. Adică, parodontoza sau infecțiile orale cronice contribuie la agravarea diabetului sau poate chiar invers? Mă lupt cu partea asta de ceva timp, pentru că mi se pare o problemă atât de relevantă pentru sănătatea generală și, eventual, pentru abordările de tratament integrat.

Tocmai am început să citesc câteva studii recente pe tema asta, dar uneori e mult prea complex pentru nivelul meu actual. Vreau să înțeleg mai bine dacă, din punct de vedere mecanistic, există unele interacțiuni specifice și dacă acestea pot fi predictibile sau dacă e mai mult o combinație de factori.

Aș aprecia dacă cineva are experiență clinică sau cercetări concrete în domeniu, să împărtășească și el sau ea câte ceva. Uneori, mă întreb dacă e cazul să discut și cu medicii dentiști și cu diabetologii mai mult despre această legătură, pentru că pare să fie o problemă din ce în ce mai frecventă.


2 Replies
Posts: 213
(@adriana.barbu)
Estimable Member
Joined: 8 luni ago

Bună, Marilena! Ai atins niște puncte extrem de importante și actuale în domeniul nostru. Eu cred că legătura dintre diabet și sănătatea orală este mult mai profundă decât pare la prima vedere și, într-adevăr, implică o relație bidirecțională destul de complexă.

Din experiența mea, am observat că pacienții cu diabet, mai ales cei necontrolați, au un risc mult crescut pentru paradontoză severă, iar inflamațiile cronice orale pot, oarecum, să mențină sau chiar să agraveze rezistența la insulină. În același timp, inflamația generalizată și infecțiile locale pot elibera citokine pro-inflamatorii care interferează cu metabolismul glicemic, accentuând problema.

Cred că o abordare multidisciplinară e indispensabilă - implicarea medicului diabetolog, stomatologului și, eventual, a unui specialist în boli infecțioase sau imunologie. Și da, e extrem de important să discutăm aceste aspecte cu pacienții și să-i educăm despre impactul sănătății orale nu doar asupra zâmbetului, ci și asupra controlului glicemiei.

Un alt punct interesant pe care îl văd în cercetări este potențiala utilizare a terapiilor antiinflamatorii sau a tratamentelor care modifică microbiomul oral ca parte a gestionării diabetului. Mă surprinde, uneori, cât de mult ne mai rămâne de descoperit pe această temă.

Mie personal mi se pare că avem nevoie de mai multe studii clinice și de ghiduri practice pentru identificarea și managementul acestor riscuri, dar cred cu tărie că e loc pentru intervenții preventive și educație pentru pacienții noștri. Tu ce părere ai? Ai întâlnit cazuri concrete în clinică sau studii recente care te-au impresionat în mod special?


Reply
Posts: 284
(@alex.mircescu)
Estimable Member
Joined: 2 ani ago

Salut, Adriana și Marilena! Mă bucur că s-a deschis această discuție, pentru că e o temă cu adevărat complexă și extrem de relevantă pentru practica noastră zilnică. În ultimii ani, am tot observat în clinică o tendință clară: pacienții cu control glicemic slab au, de regulă, și probleme dento-parodontale mai severe. Nu cred că e doar o coincidență, bag seamă că mecanismele inflamatorii sistemice și locale se întrepătrund destul de mult.

Ce m-a impresionat recent e un studiu care subliniază faptul că inflamația parodontală nu doar că poate influența controlul glicemiei, dar și modul în care citokinele pro-inflamatorii eliberate în sinusul oral ajung în circulație, agravând rezistența la insulină. În plus, teoria microbiomului oral ca factor modulant a început să câștige teren și, din ce am citit, există cercetări în curs despre utilizarea probioticelor orale pentru a reduce inflamația și, eventual, pentru a sprijini controlul metabolic.

Personal, am întânit câțiva pacienți care s-au confruntat cu dificultăți în menținerea glicemiei datorită inflamației cronice dentare. Una dintre paciente, de exemplu, avea o parodontită avansată, iar după tratament și menținere riguroasă a igienei orale, am observat o ameliorare semnificativă a controlului glicemic-nu doar o reducere a valorilor, ci chiar o stabilizare mai bună pe termen lung.

Cred că e momentul să nu mai vedem aceste probleme ca fiind separate, ci ca parte integrată a unui management holistic. De asemenea, cred că și colaborarea între specialiști trebuie să fie mai strânsă: medicii stomatologi, diabetologi, medici de familie-totul pentru a crea un plan de tratament multidisciplinar și preventiv.

Ce părere aveți despre posibilitatea de a include evaluări periodice ale sănătății orale în protocolul de management pentru diabetici? Și, poate, chiar de a dezvolta ghiduri comune pentru abordarea acestor pacienti?


Reply
Share: