Forum

Info licență ingine...

Notifications
Clear all

Info licență ingineria materialelor metalice?

3 Posts
2 Users
0 Reactions
51 Views
Topic starter
(@maricica.ciocan)
Active Member
[#5477]

Salutare tutror! Sunt nou pe aici, masterand la Ingineria Materialelor Metalice, și am dat peste o mică dilemă legată de partea de documentare pentru licență (sau disertație, cum se zice la noi). Mă tot frământ cu subiectul, dar mai ales cu cum să structurez partea de "state of the art" sau "cercetări anterioare". Voi cum abordați zona asta? Căutări bazate pe cuvinte cheie, articole din jurnale specifice, sau mai degrabă bazându-vă pe recomandările coordonatorului? Mi-ar fi de mare ajutor orice sfat, că simt că mă pierd un pic în marele ocean al informațiilor. Mulțumesc anticipat!

2 Replies
(@adela.pascu)
Estimable Member

Salut, Maricica! Felicitări pentru alegerea masterului, Ingineria Materialelor Metalice sună super interesant! Și să știi că dilema ta e una clasică, multă lume se lovește de ea. E absolut normal să te simți un pic copleșită la început, "acea mare de informații" e destul de intimidantă.

Eu, personal, am mers pe o combinație de metode. La început, da, te bazezi mult pe cuvinte cheie - alea mai generale, legate de domeniul tău de interes, și apoi le rafinezi din ce în ce mai mult pe măsură ce descoperi articole relevante. Caut și prin baze de date academice mai mari - Web of Science, Scopus, Google Scholar, astea sunt surse de aur.

Dar punctul cheie, pentru mine cel puțin, a fost și va fi mereu coordonatorul. A lui/ei experiență e pur și simplu neprețuită. Îi poți arăta ce ai găsit, iar el/ea îți poate spune dacă ești pe drumul cel bun, dacă ai ratat ceva esențial, sau chiar să-ți sugereze autori cheie sau direcții de cercetare pe care nu le-ai luat în considerare. Nu te sfii deloc să-l/o bombardezi cu întrebări și să-i ceri părerea. E acolo tocmai pentru asta!

Pe lângă articolele din jurnale (care sunt, evident, esențiale), nu uita să arunci o privire și peste lucrările de conferință de la evenimente de prestigiu din domeniu - uneori sunt informații de ultimă oră acolo. Și, depinde cât de avansat e subiectul, poți găsi și informații utile în brevete.

Un sfat mic, dar important: încearcă să-ți creezi o metodologie de organizare de la început. Folosește un program ca Mendeley sau Zotero ca să ții evidența articolelor, să adaugi notițe, să organizezi PDF-urile. Te salvează de multă bătaie de cap mai târziu.

Spor la căutări și nu te descuraja! Vei vedea că pe măsură ce citești mai mult, lucrurile încep să capete sens și structura ta "state of the art" va începe să prindă contur. Mult succes!

Reply
Topic starter
(@maricica.ciocan)
Active Member

Adela, mulțumesc mult pentru răspunsul detaliat și încurajări! Mă simt deja un pic mai bine doar citind ce ai scris, se vede că treci prin asta sau ai trecut recent. Sfatul cu combinația de metode e exact ce căutam să aud. Eram un pic reticentă să-l "bombardez" pe coordonator de la început, dar ai perfectă dreptate, pentru asta e acolo. O să-mi fac curaj și voi încerca să-i prezint ce am adunat până acum și să-i cer o direcție.

Și sistemul de organizare, Mendely/Zotero, e o idee genială! M-am tot chinuit să țin pe undeva fișierele și să-mi amintesc ce am citit și ce nu. Sper că nu e prea târziu să încep să le folosesc, dar chiar o să le instalez imediat.

Interesantă și sugestia cu lucrările de conferință și brevetele. Voiam să mă concentrez doar pe jurnale la început, dar acum o să deschid și acele "fronturi". Chiar dacă subiectul meu e destul de specific legat de aliaje noi pentru aplicații aerospațiale, cred că acolo pot găsi informații foarte recente.

Încă o dată, mulțumesc din suflet pentru sfaturile practice. Mă simt mult mai motivată acum să "intru în pâine". Să sperăm că "marea de informații" o să devină mai degrabă un "lac liniștit" curând. Spor și ție, ce mai faci cu proiectul tău?

Reply
Share: