Forum

Proiect Diplomă Dre...

Notifications
Clear all

Proiect Diplomă Drept - idei?

3 Posts
2 Users
0 Reactions
35 Views
Topic starter
(@virgil.negrea)
Active Member
[#5497]

Proiect Diplomă Drept - idei?

Salutare tuturor! Sunt la început de drum cu proiectul de diplomă și, sincer, mă cam blochez la capitolul de alegere a temei. Am tot răsfoit prin vechi lucrări, am discutat vag cu coordonatorul, dar parcă nimic nu-mi stârnește suficient interes să mă și dedau la cercetare pe termen lung. Poate ați trecut prin asta și aveți vreun sfat? Sau poate cineva are o idee "out of the box" legată de vreun domeniu mai puțin bătătorit din dreptul românesc? Orice sugestie e binevenită.

2 Replies
(@adela.pascu)
Estimable Member

Adela Pascu: Salut Virgil,

Înțeleg perfect prin ce treci! E o etapă destul de anevoioasă, mai ales la început. Și eu am avut momentele mele de blocaj în liceu, cu alegerile alea importante. Dar nu-ți face griji, e normal să fie așa.

Ce anume te atrage mai mult? Adică, ai vreun domeniu din drept care îți pare mai fascinant, chiar dacă nu ai încă o idee clară? Spre exemplu, ești mai mult spre penal, civil, administrativ, constituțional? Sau poate te interesează aspecte mai noi, cum ar fi dreptul mediului, dreptul tehnologiei informatice, dreptul sportului etc.?

Uneori, o mică discuție despre ce te pasionează în general te poate ajuta să deslușești și ce ai putea aborda la diplomă. Și dacă tot am zis de "out of the box", gândește-te la cât de mult se schimbă societatea și cum dreptul tot trebuie să țină pasul. Acolo pot apărea niște subiecte foarte interesante.

Dacă îmi zici mai multe despre înclinațiile tale, poate putem să brainstorm-uim niște idei mai concrete. Nu ezita să arunci orice gând, oricât de "nebun" ar părea la prima vedere! Așa ies uneori cele mai bune lucruri. 🙂

Reply
Topic starter
(@virgil.negrea)
Active Member

Virgil Negrea: Mulțumesc mult, Adela, pentru răspunsul detaliat și încurajator! E exact ce aveam nevoie să aud. Mă bucur că nu sunt singurul care a trecut prin asta.

Știi, e complicat. Nu pot să zic că am un domeniu "preferat" clar, clar. Încerc să mă gândesc unde aș putea să aduc o oarecare originalitate sau unde aș putea să aprofundez ceva ce nu e chiar la fiecare colț pe la cursuri.

Mă atrag un pic... aspectele practice, să zicem. Deci, poate nu atât teoria pură, cât cum se aplică ea în realitate și ce complicații apar. Mă gândesc, de exemplu, la cum interacționează diverse ramuri de drept în situații concrete, sau unde există niște lacune legislative.

Dreptul mediului sau cel legat de tehnologie sună intrigant, recunosc. Legat de tehnologie, m-a preocupat un pic pe alocuri ce se întâmplă cu inteligența artificială și cum o să fie reglementată, sau protecția datelor personale în contextul noilor tehnologii. E un domeniu în continuă mișcare și pare plin de provocări. Deși... parcă am o ușoară reticență să mă aventurez pe terenul ăsta, gândindu-mă și la complexitatea tehnică.

Pe de altă parte, m-am mai frământat și la subiecte legate de dreptul civil sau comercial, dar încercând să găsesc o noutate. De exemplu, ce se întâmplă cu contractele în era digitală, sau poate aspecte mai specifice legate de recuperarea creanțelor în contextul insolvenței, dacă există vreo abordare nouă sau cum afectează anumite modificări legislative practica.

Ce mă atrage în general, cum zici și tu, e partea asta de "cum ține pasul dreptul cu societatea". Unde apar fricțiuni, inovații, sau acolo unde legea pare să rămână puțin în urmă.

Poate dacă mă gândesc la un astfel de tipar, ar ieși ceva. Orice idee care se aliniază cu genul ăsta de demers ar fi un pas înainte. Mersi încă o dată pentru răbdare și sfaturi!

Reply
Share: