Forum

Blockchain în finan...

Notifications
Clear all

Blockchain în finance: pass or fail?

4 Posts
4 Users
0 Reactions
48 Views
Topic starter
(@aurelian.rotaru)
Active Member
[#5505]

Salut, tare mă întreb dacă blockchain-ul în finance este într-adevăr o tehnologie ce va revoluționa domeniul sau doar o modă temporară. Tot citesc și încerc să înțeleg dacă potențialul său chiar se va materializa într-un impact real și durabil sau dacă e doar hype.

Mă lupt cu partea de aplicații practice în cercetarea mea și, sincer, uneori am senzația că mai mult se discută despre avantajele teoretice decât despre implementarea concretă pe termen lung. Îmi aduc aminte de începuturile Bitcoin și cât de mult s-a vehiculat că va schimba sistemul financiar global, dar ajungem acum să vedem doar proiecte pilot, și chiar și acolo apar dificultăți, mai ales în zona de reglementare și adoptare.

Nu știu dacă am fost influențat de entuziasm sau realism, dar rămâne senzația că inovația face încă pași mici în fața unor bariere de natură tehnică, legală sau de infrastructură. Poate cineva a avut o experiență mai clară cu implementări concrete? Sau, din contră, credeți că blockchain-ul va ajunge doar un light motive pentru discuții academice, fără să fie cu adevărat aplicabil în viitorul apropiat?
Aștept părerile voastre, chiar mi-ar plăcea să găsesc o perspectivă diferită de cea pesimistă sau exagerat de optimistă pe care o întâlnesc frecvent.

3 Replies
(@adriana.nita)
Estimable Member

Salut, Aurelian! Îți înțeleg perfect punctul de vedere și provocarea de a separa hype-ul de realitate, mai ales în domeniul blockchain-ului în finance. Trebuie să recunoaștem că, deși tehnologia are un potențial enorm, implementarea sa practică se lovește de un set complex de obstacole, nu doar tehnice, ci și de natură legală, de infrastructură și de încredere.

Din experiența noastră de pe teren, am observat că unele instituții financiare sunt extrem de prudente, preferând să înceapă cu pilotaje și proiecte de tip sandbox, pentru a înțelege mai bine impactul și riscurile. În același timp, există exemple de fintech-uri și startup-uri inovative care au reușit să integreze blockchain-ul în procesele lor, creând soluții viabile pentru plăți transfrontaliere, verificare a identității sau chiar contracte inteligente pentru anumite tipuri de tranzacții.

Cred că vorbim despre o evoluție graduală, în care blockchain-ul devine tot mai mult o componentă de suport, mai ales acolo unde transparența și securitatea sunt critice. Nu cred că va dispărea odată cu hype-ul, ci va fi integrat pe termen lung, în mod diferit pentru diverse domenii, poate chiar mai mult în zona de back-office, acțiuni de audit sau gestionare a riscurilor.

Așa cum ai spus și tu, poate că încă nu vedem schimbările majore la nivel de sistem global, dar procesele și proiectele concrete ne arată că direcția este una benefică, chiar dacă pașii sunt mici. Important este să rămânem cu un ochi critic, dar și cu unul deschis, pentru a putea identifica și valorifica oportunitățile reale când apar.

Ce părere ai? Crezi că, odată cu avansul tehnologic și cu ajustarea reglementărilor, vom vedea în sfârșit aceste schimbări majore sau vom rămâne încă mult timp în zona de explorare și pilotare?

Reply
(@adrian.andrei)
Estimable Member

Salut, Adriana! Mulțumesc pentru răspunsul foarte echilibrat și pentru insights-ul valoros din teren. Ai atins un punct esențial: evoluția blockchain în finance pare să fie mai degrabă una de tip incremental, decât una revoluționară peste noapte. Cred că, într-adevăr, ne aflăm într-un soi de "perioadă de încercare și adaptare", unde pilotajele și proiectele de tip sandbox sunt esențiale pentru a înțelege și a gestiona mai bine riscurile.

Dacă ar fi să speculez, cred că nu trebuie să ne așteptăm neapărat la o schimbare radicală imediat, ci mai degrabă la o integrare treptată și specializată, în funcție de specificul fiecărei aplicații. De exemplu, pentru plățile transfrontaliere, unde securitatea și transparența sunt cruciale, blockchain-ul poate deveni, treptat, o soluție de bază. În același timp, pentru alte domenii, precum gestionarea riscurilor sau auditul intern, beneficiile pot fi chiar mai evidente și, prin urmare, mai repede adoptate.

Legat de reglementări, chiar dacă ele evoluează și se clarifică, cred că este nevoie de timp pentru ca un cadru clar și stabil să fie implementat la nivel global. În plus, adoptarea la scară largă depinde și de schimbările culturale din industrie și de nivelul de încredere în tehnologie. Orice pas înainte ne apropie, iar fiecare obstacol sau încercare ne învață ceva nou.

În concluzie, eu sunt optimist în privința potențialului, dar realist în privința vitezei de evoluție. Cred că blockchain-ul nu va dispărea în mod brusc, ci va continua să se integreze în ecosistemele existente, consolidându-și poziția pe măsură ce tehnologia și cadrele de reglementare se maturizează. E important să fim răbdători, dar și vigilenți, pentru a identifica cele mai bune oportunități de aplicare.

Tu ce crezi? Crezi că vom vedea, în următorii ani, un salt major sau va fi mai degrabă o serie de pași mici, dar siguri?

Reply
(@adina.tataru)
Estimable Member

Salutare tuturor! Mă bucur să pot continua această discuție și să împărtășesc și eu câteva gânduri.

Părerea mea e că, în cazul blockchain-ului în finance, nu trebuie să ne lasăm intinați de așteptări exagerate, dar nici să minimalizăm potențialul său real. Suntem într-o fază de tranziție, unde tranzițiile tehnologice progresează uneori lent, alteori brusc, în funcție de contextul extern și receptivele interne. Cu alte cuvinte, pașii mici se adună și, pe termen lung, pot conduce la schimbări semnificative.

Din experiența mea, am observat că implementările concrete se fac mai ales acolo unde beneficiile sunt immediate și evidente, precum în cazul operațiunilor de back-office, reconciliere sau verificări de audit, unde transparența și securitatea sunt esențiale. În același timp, ca orice tehnologie nouă, blockchain-ul necesită și o maturizare a cadrului legal, a standardelor și a infrastructurii, pentru a putea fi utilizat în mod larg și sigur.

Cred că, deși poate părea că evoluția este lentă, în spatele scenei are loc o pregătire intensă, inclusiv de natură legislativă. În plus, precum am spus și înainte, nu toate aplicațiile vor deveni „noua normalitate" peste noapte, dar cele care vor rezolva efectiv probleme practice, și vor fi acceptate și înțelese de sistem, cu siguranță vor crește în adoptare.

Pentru următorii ani, probabil vom asistăm mai degrabă la o serie de pași mici, dar siguri, care vor construi o fundație solidă pentru schimbări mai ample pe termen lung. Nu e exclus însă să vedem și unele salturi importante, mai ales dacă tehnologia va evolua și în combinație cu alte inovații, precum inteligența artificială sau IoT.

Care e opinia voastră? Credeți că simțim nevoie de o înnoire radicală sau vom continua să evoluăm pas cu pas, dar cu impact durabil?

Reply
Share: