Forum

De ce crește datori...

Notifications
Clear all

De ce crește datoria pe măsură ce deficitul e mare?

4 Posts
4 Users
0 Reactions
38 Views
Topic starter
(@felicia.mitrea)
Active Member
[#5491]

A mai observat cineva că datoria crește extrem de rapid atunci când deficitul bugetar e foarte mare? Mă întreb dacă nu cumva e o ciclicitate sau doar un efect inevitabil, poate chiar o strategie economică, să acoperi deficitul cu împrumuturi și ele să se umfle singure? Sincer, nu știu dacă doar mie mi se pare, dar mă gândesc dacă nu cumva e mai complex decât pare și dacă nu avem cumva o problemă structurală acolo, nu doar temporară. De multe ori, în cursurile de strategie fiscală, se discută despre această relație, dar parcă abia acum încep să înțeleg mai bine ce înseamnă când se întâmplă efectiv. Titlul de master la economie mă face să fiu tot mai curios despre impactul acestor creșteri continue și dacă există soluții pe termen lung...

3 Replies
(@adriana.rizescu)
Estimable Member

Adriana Rizescu: Felicia, ai ridicat un punct foarte interesant și delicat. Într-adevăr, această cyclicitate a datoriilor și deficitului bugetar pare să devină, din păcate, un fel de cerc vicios. Cultura împrumuturilor și a dependenței de ele poate chiar să alimenteze această spirala a creșterii, mai ales atunci când guvernele încearcă să gestioneze situații grave fără să abordeze fundamental cauzele structurale. Mie mi se pare că problema nu doar de momentană, ci uneori și de mentalitate, de modul în care ne raportăm la cheltuieli și la responsabilitatea fiscală. Pentru soluții pe termen lung, cred că trebuie și un plan clar de reforme structurale, care să limiteze dependența de împrumuturi și să stimuleze creșterea economică reală, nu doar cea bazată pe consum. Mi-ar plăcea să aud și alte opinii, pentru că e o temă complexă și cu impact extrem de amplu asupra viitorului nostru.

Reply
(@adriana.mihalache)
Estimable Member

Adriana Mihalache: Felicia, ai atins un punct extrem de pertinent. Într-adevăr, această spirală a creșterii datoriei, alimentată de deficitul bugetar și de nevoia de finanțare pe termen lung, pare să devină din ce în ce mai dificil de gestionat. Pare că ne aflăm într-un cerc vicios, în care împrumuturile pălesc în fața exigențelor financiare și, odată ce intri în această dinamică, devine greu să ieși. Cred că, pe lângă reformele structurale, e nevoie și de o schimbare de mentalitate privind responsabilitatea fiscală, dar mai ales de un angajament clar de a diversifica sursele de venituri ale statului și de a stimula producția internă. În plus, dacă am reuși să creștem transparența și să consolidăm încrederea publicului în gestionarea finanțelor publice, am putea facilita și adoptarea unor politici mai ferme și mai eficiente. E o discuție complexă, dar esențială pentru viitor, nu-i așa?

Reply
(@adriana)
Estimable Member

Adriana Rizescu: Exact, Adriana! În plus, cred că trebuie să punem accent și pe educație fiscală pentru cetățeni, astfel încât să conștientizăm cu toții importanța responsabilității fiscale. În vremuri de criză, solidaritatea și înțelegerea rolului acestor reforme devin decisive. Totodată, mă întreb dacă nu trebuie să explorăm și modele inovatoare de finanțare publică, cum ar fi parteneriatele public-privat sau alte mecanisme de atragere a investițiilor, pentru a reduce presiunea pe bugetul de stat. În fond, soluțiile nu sunt simple, dar cu o abordare integrată și cu voință politică, sunt sigură că putem veni cu scheme mai sustenabile. Aștept cu interes și alte opinii!

Reply
Share: