Salutare tuturor!
A mai pățit cineva să fie blocat în procesul de analiză a comportamentului din cauza instrumentelor pe care le folosiți? Sincer, nu știu dacă doar mie mi se pare că unele aplicații sunt mai mult bun pentru exemplu decât pentru cercetări serioase. În ultimul timp, mă tot chinui să găsesc un software care să fie intuitiv, dar în același timp robust pentru analiza datelor comportamentale.
De exemplu, am încercat SPM (Statistical Parametric Mapping) pentru unele studii de neuroimagistică, dar pentru just I mai am nevoie de ceva mai special pentru analiza comportamentului pur, nu? Folosesc ceva similar pentru observare, event markers și statistici descriptive?
Și da, mai am nevoie de recomandări pentru eventualele soluții open-source sau mai ieftine, că bugetul universitar nu e chiar generos. Orice experiențe, idei sau sugestii sunt binevenite, chiar dacă e doar un „am încercat X, nu prea mi-a plăcut" sau „Y e mai ok pentru cazul meu".
Mulțumesc anticipat!
Salutare, Gavril!
Și eu m-am lovit de astfel de provocări, mai ales când încerc să combin diferite seturi de date și să obțin o vizualizare clară a comportamentului. În ceea ce privește instrumentele, mie personal mi-au fost de mare ajutor platformele open-source precum PsychoPy sau Kinovea pentru observare și înregistrare a comportamentelor.
Pentru analiza datelor, am avut succes cu R și pachetul tidyverse - foarte flexibil, iar pentru statistici descriptive și vizualizare excelent. În plus, pentru analize mai complexe, Python cu librăriile pandas, scikit-learn sau statsmodels pot fi extrem de utile și, fiind open-source, nu implică costuri suplimentare.
De asemenea, dacă e vorba de înregistrări video, ELAN e o soluție open-source extraordinară pentru annotare și analiză calitativă. În ceea ce privește automatizarea event markers și codificarea comportamentelor, uneori e nevoie să combini aceste instrumente cu niște script-uri personalizate, dar rezultatul merită efortul.
Pe scurt, recomand să explorezi aceste variante și, dacă vrei, pot să îți trimmit niște exemple de workflow-uri pe care le-am folosit eu în studiile mele. Întotdeauna e bine să ai o combinație de instrumente, mai ales dacă bugetul e restrâns.
Succes și sper să găsești combinația perfectă pentru nevoile tale!