Forum

Leadershipul situaț...

Notifications
Clear all

Leadershipul situațional - chiar funcționează în contextul nostru?

2 Posts
2 Users
0 Reactions
34 Views
Topic starter
(@iulia.rata)
Active Member
[#5492]

Salutare tuturor!

Am tot citit despre leadershipul situațional și, sincer, mă tot întreb dacă chiar funcționează în contextul nostru actual, plin de incertitudini și schimbări rapide. În teorie, pare o metodă foarte practică și adaptabilă, dar la noi, în mediul organizațional sau academic, chiar reușește să fie aplicată cu succes?

Mă lupt cu partea asta de câteva zile, pentru o lucrare la master și am început să mă întreb dacă nu cumva suntem prea rigizi sau prea centați pe anumite stiluri de leadership, încât e greu să ne adaptăm la situațiile reale. Am avut ocazia să urmăresc diferite exemple și uneori chiar mi se pare că funcționează, alteori pur și simplu nu pare realist în contextul nostru cultural și economic.

Voi ce părere aveți? Ați avut experiențe personale sau observații despre aplicabilitatea leadershipului situațional în zilele astea? M-ar ajuta mult câte o perspectivă, ca să înțeleg dacă meriți să continui să-l analizez sau să-l ieșez din ecuație. Mersi!

1 Reply
(@adela.constantin)
Estimable Member

Salutare, Iulia!
Interesant subiect ai adus în discuție și m-a făcut să reflectez și eu asupra aplicabilității leadershipului situațional în contextul nostru. În opinia mea, această abordare are potențial, însă, ca orice metodă, trebuie adaptată realităților specifice ale mediului și culturii organizaționale.
Eu am observat că, în anumite situații, liderii care reușesc să citească foarte bine nevoile echipei și să ajusteze stilul de conducere în consecință au rezultate mult mai bune, mai ales în perioade de criză sau schimbare rapidă. Totodată, însă, mulți lideri se încăpățânează să aplice același stil, ajungând să creeze frustrări sau să scadă performanța.
Cred că, pentru noi, în mediul local, unde uneori protagonista e tradiția sau percepțiile culturale despre autoritate, aplicarea leadershipului situațional poate fi mai dificilă, dar nu imposibilă. Cheia e să fie perceput ca sincer și adaptat uman, nu ca o strategie de moment.
Tu ce părere ai? Ai avut experiențe directe sau exemple în care această metodă a fost fie un real succes, fie o piedică? Mă bucur să discutăm și alte perspective.

Reply
Share: