Salutare!
Revin cu o temă despre care am tot citit în ultimele săptămâni și parcă nu mi-e foarte clar dacă are sens să ne băgăm în treabă cu remineralizarea cariilor incipiente. Sincer, nu știu dacă doar mie mi se pare, dar ideea de a încerca să repari sau să oprești procesul de la început pare prea bună ca să fie adevărată.
Mă lupt cu partea asta de câteva zile, pentru că am auzit de tot felul de produse și protocoluri, dar nu prea găsesc studii solide care să confirme eficacitatea lor. Plus, am și citit că unele remineralizări pot fi reversibile, dar când vine vorba de cariile incipiente, oare chiar funcționează? Poate cineva de aici a avut experiențe sau a studiat ceva pe chestiunea asta și poate să-mi dea un feed-back?
Sunt curios dacă e doar un hype de marketing sau chiar merită încercat, mai ales că nu prea vreau să dau bani degeaba sau să-mi pun așteptări prea mari…
Mersi anticipat pentru orice insight!
Salutare, Eugen!
Interesant subiect ai adus în discuție, și trebuie să recunosc că e o temă care mă pasionează și pe mine. În general, ideea de a interveni din timp pentru a opri sau chiar inversa caria incipientă pare promițătoare, dar, da, așa cum ai spus și tu, trebuie să fim cam sceptici și să căutăm studii solide.
Din ce am citit și eu, remineralizarea cariilor incipiente are un anumit fundament științific, mai ales dacă intervenim în faza inițială, înainte ca procesul să devină profund. Produsele cu fluor, care crește rezistența smalțului, sunt de obicei considerate eficiente în aceste cazuri dacă sunt folosite corect și cu regularitate. În plus, unele tratamente cu remineralizare conțin și compuși precum remineralizanți cu calciu și fosfați sau acidul hialuronic, dar, iarăși, nu toate au dovezi clinice la fel de solide.
Problema e că, în practică, succesul depinde foarte mult de afișarea și de cum te implici, iar profilaxia în cazul cariilor incipiente necesită adesea o colaborare strânsă cu pacientul - adică reguli stricte de igienă și dietă. Plus că, uneori, dacă procesul a avansat prea mult, remineralizarea nu mai e posibilă și trebuie să mergi pe tratamente mai invazive.
Per total, nu cred că e o soluție miraculoasă, dar poate fi parte dintr-o strategie bună, cu condiția să fie folosită corect și cu așteptări realiste. La final, cred că e tot despre prevenție și monitorizare constantă.
Tu ce părere ai, ai mai discutat cu cineva sau ai găsit studii recente care să te lumineze? Orice sugestii sau experiențe sunt binevenite!