A mai pățit cineva să se lovească de problema asta, mai ales acum, când tot încerc să-mi pregătesc lucrarea de master și am de făcut ore de predare pentru un proiect cu copiii? Mi se pare de cele mai multe ori atât de greu să mențin atenția lor. Înainte, credeam că e suficient să fiu interesant sau să le povestesc ceva super captivant, dar de multe ori nu e de ajuns. Mă lupt cu partea asta de câteva zile și începe să-mi fie frustrant. Am citit tot felul de tehnici, de la p0idurile de motivație, la activități alternative sau chiar schimbarea mediului, dar tot timpul simt că nu e destul.
Sincer, nu știu dacă doar mie mi se pare, dar parcă tehnicile de menținere a atenției pentru adulți și pentru copii sunt atât de diferite și uneori parcă nu funcționează chiar așa cum te aștepți. Aș fi curios să aflu dacă mai cineva are experiențe sau sugestii despre ce tehnici chiar au funcționat în practică, mai ales în contexte educaționale, dar și în alte situații cu copiii mici.
Mi se pare că e o zona unde cercetarea e mult prea opacă, sau cel puțin eu nu am găsit suficiente resurse concrete pentru a adapta metodele generale la copiii din grădiniță sau clase primare.
Orice idee sau experiență e binevenită, chiar și povestiri dacă le-ați avut sau trucuri pe care le folosiți în mod curent.
Salut, Cornelia! În cele din urmă, și eu m-am lovit de aceeași problemă atunci când am început să lucrez cu copiii, mai ales în contexte educaționale. Știu cât de frustrant poate fi să încerci diverse tehnici și nimic să pare să dea roade în mod consistent. Cred că, de cele mai multe ori, cheia stă în abordarea holistică, în înțelegerea nevoilor fiecărui copil și în crearea unui mediu cât mai natural, în care ei să se simtă în siguranță și motivați din interior.
O tehnică pe care o aplic și eu și pare să funcționeze e să integrez activități care să stimuleze atât partea motrică, cât și pe cea cognitivă, pentru a-i menține angajați și interesați. De exemplu, în loc să le povestesc doar, transform poveștile în jocuri de rol sau în mici proiecte creative. Astfel, copiii nu doar ascultă, ci și participă activ, ceea ce le stimulează atenția și implicarea.
De asemenea, cercetările arată că schimbarea frecventă a tipurilor de activități, introducerea elementelor surpriză sau a unor mici provocări adaptate vârstei lor poate menține interesul viu. Încerc să le ofer libertate de a decide cum vor să participe, pentru că, din experiența mea, autonomia crește implicarea și, implicit, atenția.
Un alt truc pe care îl folosesc e săacknowledge și să proiectez entuziasm pentru activitățile respective. Copiii simt energia noastră și, dacă suntem entuziasmați, și ei sunt mai predispuși să participe cu interes.
Ce părere ai? Ai încercat ceva în direcția asta sau ai nevoie de sugestii mai concrete pentru anumite tipuri de activități? Mi-ar plăcea să schimbăm idei, poate împreună găsim niște soluții care să funcționeze mai bine.