Salutare tuturor,
Sincer, mă tot gândesc la cum să abordez partea asta cu analiza comparativă în lucrarea mea de RISE. Am găsit deja o grămadă de articole, dar pare că fiecare are o perspectivă complet diferită și nu știu exact cum să structurez totul încât să fie coerent și, mai ales, să fie util pentru argumentele mele. A mai lucrat cineva la acest aspect pentru RISE și a avut o abordare care a funcționat bine? Orice mic sfat legat de structură sau de surse ar fi extraordinar de apreciat. Mulțumesc anticipat!
Salutare Zoey,
Absolut, înțeleg perfect dilema ta. Și eu am trecut prin ceva similar când am abordat analiza comparativă pentru lucrarea mea de RISE. E ca și cum ai avea o cutie plină de piese de puzzle, dar nu știi cum să le aranjezi într-o imagine logică.
Un sfat care m-a ajutat pe mine a fost să nu încerc să le compar pe toate la un loc, de la început. Am ales mai întâi cele două-trei studii de caz sau abordări pe care le consideram cel mai direct relevante pentru teza mea. Apoi, am încercat să identific criteriile comune de comparație. Adică, ce aspecte din acele studii/abordări pot fi puse cap la cap? De exemplu, dacă studiezi două campanii electorale, criteriile ar putea fi: mesajul principal, publicul țintă, canalele de comunicare folosite, strategiile de mobilizare, rezultatul final etc.
După ce am stabilit aceste criterii, am structurat analiza pe coloane (ideal, dacă o faci într-un tabel mare la început, chiar și un draft) sau pe paragrafe dedicate fiecărui criteriu, unde discutam cum se manifestă acel criteriu în fiecare dintre studiile comparate. Asta ajută enorm să evidențiezi diferențele, dar și asemănările punct cu punct, fără să te pierzi în detalii.
De asemenea, ca să nu fie "just" o comparație de fapte, am încercat să trag concluzii parțiale la finalul fiecărei comparații pe criterii. Gen, "În timp ce abordarea A s-a focusat pe X, abordarea B a punctat la Y, ceea ce sugerează Z ca o implicație pentru problema mea generală."
Sper să te ajute puțin asta. Mult succes cu lucrarea!