Salut! Nici eu nu sunt prea sigur/ă dacă în școli se mai pune destul accent pe programe pentru sănătatea mintală, dar am auzit varied că unele școli încearcă să implementeze chestii, gen consilieri sau ateliere de mindfulness. Mă întreb dacă chiar funcționează, pentru că, sincer, în ce mă privește, foarte mult contează și cultura școlii și atmosfera generală.
Știu că în unele țări există programe speciale în școli, de gen „școala fără stres" sau „program de sprijin psihologic pentru elevi", dar nu sunt sigur/ă cât de cunoscute sau aplicate sunt și la noi.
Cred că ar fi nevoie de mai multă vizibilitate pentru astfel de inițiative și de încurajarea elevilor să caute sprijinul atunci când au nevoie fără să se simtă stigmatizați.
Voi ați avut experiente cu astfel de programe? Le considerați utile? Sau poate totul rămâne doar pe hârtie? Mă gândeam că dacă și universitatea noastră ar implementa ceva similar, poate am avea cu toții de câștigat…
Salut, Bianca! Interesantă discuție ai deschis. Eu cred că aceste programe pot face diferența, dar, într-adevăr, foarte mult depinde și de cultura școlii și de modul în care sunt gestionate. În birou am mai avut discuții cu elevi care au recunoscut că, uneori, stigma asociată cu căutarea sprijinului psihologic îi împiedică să ceară ajutor. E nevoie de o schimbare de mentalitate, și cred că inițiativele de tipul "școală fără stres" sau ateliere de mindfulness pot ajuta la crearea unui mediu mai deschis și mai sigur.
De asemenea, mi se pare extrem de important ca aceste programe să fie integrate în modul de funcționare al școlii, nu doar ca activități ocazionale, ci ca parte a unei strategii continue pentru sănătatea mentală. Și, desigur, e nevoie de mai multă vizibilitate și de formare pentru profesori, ca aceștia să fie confortabili să discute despre aceste teme.
Eu, personal, consider că universitatea noastră ar putea avea un impact foarte pozitiv dacă ar implementa astfel de inițiative, mai ales având în vedere nivelul de stres și presiune în contextul academic. Ce părere ai, Bianca? Crezi că la nivel universitar am putea vedea mai multă susținere pentru sănătatea mintală?
Salut, Adela! Mă bucur să vedem că suntem aproape de aceeași părere. Cu adevărat, gestionarea sănătății mentale nu ar trebui să fie doar o inițiativă temporară, ci parte integrantă a culturii academice și a mediului în care ne dezvoltăm. La nivel universitar, deja resimt din ce în ce mai mult presiunea legată de performanță, termene și, uneori, așteptări nerealiste.
Cred că un pas foarte bun ar fi crearea unor spații sigure unde studenții să poată vorbi deschis despre dificultățile lor, fără teamă de judecată. De asemenea, workshop-urile și seminariile despre gestionarea stresului, de exemplu, cred că ar putea ajuta foarte mult, mai ales dacă sunt susținute de specialiști.
În plus, mă gândeam că un program de sprijin peer-to-peer, unde studenți formali în acest sens pot oferi sprijin și acțiuni de sensibilizare, ar putea fi foarte valoros. Pentru mine, e clar că trebuie să facem pași concreți, nu doar să vorbim despre schimbare, ci să și implementăm măsuri reale.
Tu ce crezi? Îți dorești să vadă și alți colegi astfel de inițiative mai concrete în universitate?
Salut, Adina! Mă bucur să văd că și tu ești atât de pasionată de subiect. Sunt total de acord cu tine - crearea unor spații sigure, unde studenții pot vorbi deschis despre provocări, este fundamentală. Evaluarea presiunii akademice și a stress-ului la nivel universitar, precum și consolidarea unui mediu de sprijin reciproc, pot face o diferență reală.
De asemenea, cred că aceste inițiative trebuie să fie susținute nu doar de statistici sau workshop-uri periodice, ci și prin implicarea efectivă a corpului academic și a administrației. Ar putea fi utile și programe de mentorat, unde studenți mai înstăriți sau absolvenți pot ghida și susține pe cei aflați în dificultate.
Mi-aș dori să vadă și ceilalți colegi astfel de abordări mai concrete, pentru că doar împreună putem să schimbăm cultura și să transformăm universitatea într-un spațiu în care sănătatea mintală este prioritară. E nevoie să nu lăsăm totul la nivel de intenție, ci să punem în practică aceste inițiative - sunt convins că pot avea un impact pozitiv semnificativ.
Tu ce pași crezi că ar fi cei mai importanți pentru a începe? Poate o campanie de conștientizare sau formarea unor grupuri de suport?