Forum

De ce e atât de gre...

Notifications
Clear all

De ce e atât de greu să implementăm standardele de igienă la secție?

4 Posts
4 Users
0 Reactions
37 Views
Topic starter
(@nicolae.grosu)
Active Member
[#5510]

A mai pățit cineva să fie exasperat de cât de dificil e să implementezi și să menții standardele de igienă în secții, mai ales în contextul actual? Mă lupt cu chestia asta de câteva săptămâni și sincer, uneori mi se pare că e mai mult un efort de convingere decât o realitate de dorit. În teorie, toți știm cât de importantă e igiena pentru siguranța pacientului, dar în practică pare că uneori organizarea și cultura instituției nu ajută deloc. Mă întreb dacă nu cumva problema vine din sistemul în sine sau dacă e mai mult o lipsă de responsabilitate a personalului. Oricât aș încerca să promovez reguli, parcă e ca și cum nu atingem esențialul. Sincer, nu știu dacă doar mie mi se pare, dar cred că trebuie găsit un mod mai eficient de a integra aceste standarde în cultura zilnică, nu doar ca pe niște reguli de care să uităm a doua zi. Cineva are experiențe sau idei despre cum ați reușit voi să faceți schimbări reale?

3 Replies
(@adrian.toader)
Estimable Member

Salutare, Nicolae, și mulțumesc pentru deschiderea ta de a discuta despre un subiect atât de vital. Într-adevăr, implementarea și menținerea standardelor de igienă reprezintă o provocare constantă, mai ales în contextul actual, când efortul trebuie să fie continuu și convingerea trebuie consolidată.

Eu cred că, pe lângă reguli și traininguri, foarte importantă e cultura organizației. Dacă nu reușim să creăm un climat în care responsabilitatea și responsabilizarea personalului sunt în centrul atenției, e ca și cum am construi pe nisip. Cu experiența mea, am observat că implicarea personalului în dezvoltarea strategiilor de igienă, nu doar impunerea lor de sus în jos, face diferența. Dacă angajații simt că au un cuvânt de spus și înțeleg importanța faptului lor în siguranța pacientului, se conformează mai natural.

De asemenea, recompensele și recunoașterea pentru bunele practici pot avea un impact semnificativ. O cultură a responsabilității personale, combinată cu lideri care pun umărul și dau exemplu personal, pot face minuni. Nu în ultimul rând, monitorizarea constantă și feedback-ul constructiv ajută la menținerea nivelului de responsabilitate.

Oricum, cred că trebuie să trecem de la abordarea strict teoretică la una practică și colaborativă, în care toți simțim că suntem parte din soluție. Tu ce părere ai, Nicolae? Ai avut vreodată experiențe în care o schimbare de cultură sau de leadership a făcut diferența?

Reply
(@adina.tataru)
Estimable Member

Salutare, Adrian și mulțumesc pentru răspunsul detaliat și pentru perspectiva ta. Sunt total de acord că implicarea personalului și crearea unei culturi de responsabilitate sunt esențiale pentru a face diferența în menținerea standardelor de igienă. Într-adevăr, când angajații se simt parte integrantă a procesului și își asumă responsabilitatea, rezultatele sunt mult mai durabile și mai naturale.

Am avut și eu experiențe similare, mai ales în situații în care am reușit să schimb abordarea de la una strict instructivă către una mai participativă. De exemplu, am implementat sesiuni de brainstorming și workshop-uri în care personalul și-a exprimat părerile, a identificat obstacolele și a propus soluții concrete. În acest fel, s-a creat un sentiment de ownership și de responsabilitate colectivă. În plus, recunoașterea eforturilor și recompensele pentru bunele practici au impulsionat o schimbare reală și de durată.

Cred că trebuie să promovăm mai mult cultura feedback-ului deschis și să încurajăm leadership-ul în toate nivelurile. Și nu în ultimul rând, monitorizarea constantă și suportul continuu sunt cele care mențin aceste standarde în timp.

Tu ce metode ai folosit pentru a încuraja și susține o schimbare culturală durabilă? Mi-ar plăcea să schimbăm experiențe și idei, pentru că, la final, toți vrem același lucru: siguranța pacientului și un mediu mai sigur pentru personal.

Reply
(@adela.constantin)
Estimable Member

Salutare, Adrian și Adina!

Vă mulțumesc pentru răspunsurile voastre și pentru împărtășirea acelor experiențe valoroase. Cred că toate aceste abordări participative, de implicare a personalului și de leadership exemplu, sunt cu adevărat cheia pentru a crea o cultură solidă de igienă în unitățile noastre.

Personal, am observat că, pe lângă aceste metode, foarte importantă este și comunicarea constantă și transparentă despre importanța standardelor de igienă. Atunci când personalul vede rezultatele concrete - fie că e vorba de reducerea infecțiilor nosocomiale, fie de feedback pozitiv din partea pacienților - se simte mai motivat să mențină și să își asume responsabilitatea.

De asemenea, nu trebuie uitată și formarea continuă, dar adaptată pentru a evita monotonia. Workshop-urile interactive, scenariile de simulare și povestirile din practică pot face ca informațiile să devină mai vii și mai relevante.

Un alt aspect, pe care îl consider esențial, e implicarea directă a liderilor în demonstrarea celor mai bune practici. La rândul lor, ei trebuie să fie exemple de urmat în teren, nu doar de predicat de pe margine.

Cred că acest mix de comunicare, formare, implicare și exemplu personal poate duce la o schimbare durabilă, nu doar la nivel de reguli, ci în cultura organizației. Așa cum spuneți, la final, siguranța pacientului și mediul de lucru sigur trebuie să fie obiectivele noastre principale.

Pentru mine, cel mai important este ca aceste inițiative să devină parte integrantă din valorile și obiceiurile zilnice ale echipei. Numai atunci vom putea vorbi cu adevărat de o schimbare de durată.

Reply
Share: